Categorie: Geen categorie (Pagina 1 van 3)

THE MAKING OF THE PASO FINO

Het belangrijkste voor een huismelange is dat deze gedurende de seizoenen en jaren hetzelfde smaakt, je wilt immers een herkenbare smaak en kwaliteit iedere keer weer terug proeven.

Wat is het doel van mengen van “origines”?
Het mengen van bonen geeft een constante smaak en kan voor langere tijd smaak en kwaliteit garanderen.

Dat smaken ieder seizoen verschillen komt door een verandering in neerslag, zonne-uren of verschillen in temperatuur. Net als bij wijn verschilt de oogst van jaar tot jaar en dus ook de smaak.
Om de smaak en de kwaliteit constant te houden gaat je dus mengen en hoe meer soorten je mengt, hoe kleiner de verschillen. Er zijn zelfs branders die meer dan 11 origines of regio’s in een melange stoppen. Je kan dus van jaar tot jaar de smaak gelijk houden door de verhoudingen van de origines aan te passen.

Wat is een “ origine” ?
Dit is niets anders dan een land. Als je een blend maakt met landen, kan je binnen het land zoeken naar unieke smaken, dit kan van jaar tot jaar uit verschillende regio’s komen, die aan de specifieke smaakeisen voldoen.

Bijzondere koffies!
Ga je specifieker selecteren, dan kom in unieke regio’s, tuinen of landgoederen “Estate”, ga je nog verder, dan kom je bij micro-lots of special editions.
Hoe specifieker hoe meer karakter, maar ook hoe meer zorg voor verbouwen, snoeien, bemesten en behandeling van bes tot boon. Deze bonen komen niet vaak voor in een melange.

Het realiseren van de Paso Fino!
Bij het samenstellen van deze koffie waren er eigenlijk maar 3 eisen.
1. Het moet met iedere machine goede koffie geven
2. Het moet een allemansvriend zijn, ook mensen die koffie met melk drinken.
3. Het moet beter zijn dan een bovengemiddelde koffie

Wij hebben gekozen voor de origines: Brasil, Peru, Guatemala en Honduras

Als basis heb ik Brasil Santos gekozen, een mooie volle ronde, zoete koffie een beetje saai maar wel top. Hiermee is het fundament gelegd en boven op het fundament komt het huis te staan.
Het huis is opgebouwd met Peru, specifiek uit het alto Mayo gebied. Met volle en rijke Peruaanse chocolade en tonen van gebrande nootjes komt dit in smaak boven op de Brasil te liggen. Vervolgens ga ik de kamers inrichten 1 kamer met Guatemala uit Antiqua en Coban, gekenmerkt door mooie fruittonen van bosbessen en bramen. Kamer 2 wordt ingericht met Honduras met aroma’s van caramel en hazelnoten. Als ik nu deze 4 “origines” meng voor het branden ontstaat er een chemie tussen de bonen met als resultaat
Een prachtige frisse koffie met een medium body. Complexe aroma’s van karamel, melkchocolade, perzik en floraal.

Kijk op koffie.nl voor meer informatie over deze unieke huismelange.

Giancarlo Matarazzi
Koffie-ambassadeur Capriole Coffee Service

#koffie #Coffee #Coffeeroaster #Giancarlo Matarazzi #beleving #keten #capriolecafe #lekkerekoffie #shopping #espresso #denhaag #beleving

 

Capriole Café in Den Haag op plek twee in de Koffie Top 100 2018

Capriole Café in Den Haag katapulteert zichzelf op magistrale wijze naar de tweede plek in de Koffie Top 100 2018, mede door zeer constante kwaliteit, fraaie filterkoffie en een prachtige, goed doordachte presentatie van de koffies. Met de Giessen-brander middenin de zaak wordt koffie in deze strak met zwart en hout ingerichte zaak op een voetstuk geplaatst.

Capriole Café in Den Haag op plek twee in de Koffie Top 100 2018
Foto: Marcel van Hoorn

Wát een koffiekennis bij brandmeester Giancarlo Matarazzi, wát een enthousiasme bij eigenaren Joyce, Pascal en Patrick en wát een fantastische koffies van barista Didi. Zelden zoveel aandacht voor presentatie gezien als hier. Uiterlijk is hier megabelangrijk, maar de smaak in de kop is dat evengoed. Perfecte technieken, interessante smaakprofielen, en óók nog een heel mooie locatie – goed voor de award voor Mooiste Koffievenue 2018.

Familiebedrijf Capriole brandt al sinds 1975 koffie, in 2016 openden ze Capriole café in dit industriële pand met betonnen vloer en verder gitzwart interieur. Ook alle koffieapparatuur is diepzwart, wat het tot een mooi en stemmig geheel maakt.

En dat interieur is brandschoon. Een lichte gietvloer is besmettelijk, maar er ligt nog geen haartje. Een zwart barblad is óók besmettelijk, maar ook hier is geen vlekje te ontdekken. Alle machines (inclusief de brander) zien eruit alsof ze gisteren uit de verpakking zijn gehaald.

Prachtige presentaties

Alles klopt in het plaatje, en dat trekt Capriole door in de koffiepresentaties. We proeven filterkoffie van het eiland Idjwi in Congo, bereid met de Gino-dripper van notNeutral. Een mooi vormgegeven dubbelwandige glazen filter dat precies op de robuuste whiskytumbler past waar de koffie in loopt. Zo wordt hij ook aan gasten gepresenteerd: met het filter er nog op en een schaaltje erbij om dat filter na doorlopen op te zetten.

Ook andere consumpties gaan in mooi glaswerk: iced cappuccino in een bourgogneglas, verse muntthee in een dubbelwandige glazen kan, huisgemaakte ijsthee in dezelfde tumblers als waar de filterkoffie in gaat.

Volgens barista Didi is die filterkoffie boterzacht, met smaken van rood fruit en toffee bij afkoelen. Inderdaad heeft hij een volle, boterige body en in de smaak toetsen van rood fruit, jasmijn en chocolade. Na afkoelen komen daar karamel en rozebottel bij. De barista denkt goed na over wat ze doet. Zo bloomt ze koud, om de aroma’s nog even vast te houden.

Capriole brandt omniroast: dezelfde branding voor zowel filter als espresso. Voor filter zijn zes verschillende koffies beschikbaar, die in een mooie houten display op de toonbank staan, voorzien van een kaartje met alle benodigde info.

Espresso met roze peper

Espresso wordt bereid met Rwanda Coko, uit het Kivu-gebied. De koffie groeit hoog: 2000-2300 meter boven zeeniveau. Volgens brandmeester Matarazzi proeven we rood en tropisch fruit. Hij is inderdaad licht zoet met rode bessen, en herbergt ook tonen van mandarijn en rozemarijn. Capriole serveert standaard een doppio als espresso. En wat heel knap is: alle vier de espresso’s die de hoofdjury op tafel krijgt, smaken identiek!

Ze hebben hier ook aparte espressovarianten op de kaart, bijvoorbeeld één waar gekneusde roze peper in de filterdrager gestrooid wordt voor de koffie wordt gedoseerd. Bij een andere variant gaat een amarene-kers met een beetje van de siroop in de kop. Daar wordt espresso op gezet, en gasten krijgen het advies niet te roeren. Zo is de espresso bij elk slokje een beetje zoeter.

Voor cappuccino pakt de barista de Paso Fino, een blend met gelijke delen Peru, Honduras, Guatemala en Brazilië. Ze belooft perzik en melkchocolade. In de smaak rollen allerlei zoete tonen over elkaar: cacao, noten, karamel. De volle Jersey-melk geeft een mooi romig mondgevoel. Op het schuim ligt prachtig strakke latte art.

De koffiehandelingen gaan met vanzelfsprekende souplesse. De barista gebruikt ocd en push-tamper, weegt elk shot en corrigeert met een theelepeltje. Ook wordt het werkgebied constant netjes gehouden. Mooi om te zien hoe hier een horecazaak als etalage voor de branderij is opgezet. Topbarista’s en een gepassioneerd brandmeester die veel weet over zijn koffies. De eigenaren hebben met deze mooi ontworpen zaak aan het water, dit team en deze koffies goud in handen, en dat bewijst de mooie tweede plek.

Voor het fantastische, strakke interieur en mooi ontworpen pand ontvangt Capriole Café dit jaar ook de award voor Mooiste Koffievenue in de Koffie Top 100 2018.

Bron: Misset Horeca

Koffie Top 100 2018: Capriole Café maakt het zichzelf lastig met prijswinnend interieur

Het bijzondere interieur van Capriole Café heeft de prijs voor de Mooiste Venue opgeleverd, maar datzelfde interieur maakt het een uitdaging om de kwaliteit van de koffie te bewaken. Dat zegt master roaster Giancarlo Matarazzi.

Koffie Top 100 2018: Capriole Café maakt het zichzelf lastig met prijswinnend interieur
Foto: Koos Groenewold

Capriole Café in Den Haag is sinds augustus 2016 gesitueerd in een voormalige verffabriek op een terrein vol leegstaande loodsen. Het is een vrijstaand pand, waar in samenwerking met Bureau Fraai een warme en sfeervolle koffiezaak is neergezet met veel gebruik van baksteen, staal en glas.

Opening uitgesteld

De verbouwing duurde dik een jaar. ‘We hebben de opening zelfs een half jaar uitgesteld om de details echt goed te krijgen en ervoor te zorgen dat alles op zijn plek stond’, vertelt Giancarlo Matarazzi na de uitreiking van de award voor Mooiste Venue tijdens de finaleshow van de Koffie Top 100 2018 in Almere. ‘We hebben alles tot in de puntjes uitgedacht. Waar de koffiebrander bijvoorbeeld moet staan. Die hebben we letterlijk een podium gegeven centraal in de zaak. Daar geven we ook workshops.’

Van donker naar licht

Het resultaat is verrassend, zegt mede-eigenaar Joyce Ultee. ‘Het is echt een beleving. Je komt binnen in een hal die helemaal zwart is. Van daaruit kom je ineens in het licht terecht waar je direct gevangen wordt door de koffiebrander.’

Secuur werken

Het interieur vormt volgens Matarazzi een uitdaging voor het team. ‘In een fabrieksloods kun je alles open en transparant maken. Alles is toegankelijk en zichtbaar. En dat dwingt onze mensen om heel secuur en netjes te werken. Dan leidt je ze automatisch naar perfectie.’

Invloed op kwaliteit

Door de grote ramen komt er veel natuurlijk daglicht de zaak binnen. Dat maakt het eigenlijk lastig voor de master roaster. ‘Licht- en temperatuursverschillen hebben invloed op de kwaliteit van de koffie. Je wilt natuurlijk in de meest perfecte geconditioneerde ruimte werken. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt, ja. Maar is het een spannende uitdaging en het maakt ons uniek. En het vereist van onze barista’s dat ze continu bezig zijn met het product.’

Bron: Misset Horeca

Nr 2 Koffie Top 100 2018 Capriole Café heeft handen vol awards

De zilveren plak, de beste van de provincie Zuid-Holland én de award ‘Mooiste Venue’; het team van Capriole Café uit Den Haag had gisteren de handen vol met alle prijzen die ze in de wacht hadden gesleept tijdens de Koffie Top 100 2018. En ze moeten flink aan de bak de komende tijd.

Nr 2 Koffie Top 100 2018 Capriole Café heeft handen vol awards
Het team van Capriole Café. Foto: Koos Groenewold.

Mede-eigenaar Joyce Ultee liep na de uitreiking van de Koffie Top 100 in Almere eerst naar de auto om alle awards, oorkondes en bloemen weg te leggen. Bij terugkomst was ze nog steeds in de wolken van het succes dat Capriole Café ten deel was gevallen. ‘Dat we bij de laatste 8 zaten was natuurlijk al een kroon op ons werk. Maar dan gaat het tijdens de show naar de top 5, top 3, top 2… Het is echt fantastisch dat we tweede zijn geworden.’

Inspirerend team

Volgens master roaster Giancarlo Matarazzi was de hoge notering niet mogelijk geweest zonder de medewerkers. ‘Ik denk dat we het verdiend hebben omdat we een heel inspirerend team hebben. Het zijn namelijk de mensen om je heen die het succes bepalen. Iemand heeft bijvoorbeeld een nieuwe zetmethode, of een ander heeft gehoord van een nieuwe koffiesoort. Dan gaan we daarmee aan de slag. Zo blijven we continu in beweging. Op een gegeven moment hadden we met het team een synergie te pakken waarbij iedereen wist welke kant we opgingen.’

Verder na de Top 100

Matarazzi kijkt al verder dan de Koffie Top 100. ‘Het is niet zo dat we speciaal voor deze wedstrijd klaar stonden, we stonden daarvoor al klaar. Vorig jaar eindigden we op plek 24, toen waren we nog niet zo ver. Toen deden we voor het eerst mee, terwijl we net twee weken open waren.’

Ultee vult aan: ‘De Koffie Top 100 is een goede drijfveer maar geen ultiem doel. Het is een punt in onze ontwikkeling. Daar stappen we nu overheen en we gaan verder.’

Veel aandacht

Toch zal Capriole Café eerst aan de bak moeten; bedrijven in de Top 100 kunnen immers rekenen op veel aandacht van koffieliefhebbers uit het hele land. ‘Maar drukker dan we nu zijn, kan haast niet’, zegt Matarazzi. ‘We zitten iedere dag al vol. Ja, er staat straks wellicht een rij buiten. Misschien moeten we een terrasoverkapping bouwen.’

Hand van de meester

Al die nieuwsgierige gasten zullen ervaren waarom Capriole Café Provinciewinnaar is van Zuid-Holland en 2e is geworden in de Top 100. Het is vooral de hand van de master roaster die ze dan proeven. ‘Ik koop onze koffie zelf in’, vertelt Matarazzi. ‘Vervolgens probeer ik met mijn kennis er ervaring het beste uit de bonen te halen.’

Pareltje uit Congo

Dat Matarazzi zelf bepaalt wat Capriole Café in huis haalt, en waarvandaan, leidt tot unieke vondsten. Zoals filterkoffie van het eiland Idjwi in Congo bijvoorbeeld, die de hoofdjury voorgeschoteld kreeg. ‘Dat is een heel uniek project waarbij ik een van de eerste ben die het op deze manier presenteer. Daarmee hebben we een pareltje in handen, echt iets bijzonders op de kaart.’

Body…. Wat is dat in koffie?

Er is al veel geschreven over wat nu body inhoud bij de omschrijving van koffie, ook ik doe een poging om dit duidelijk te maken, maar dan uit het perspectief vanuit het koffiebranden.

Body in de koffie wil eigenlijk niks anders zeggen dan mondgevoel. Een laag mondgevoel heeft bv magere melk of water, een hoog mondgevoel slagroom of appelsap.

Body wordt bepaald door het soortelijk gewicht, de structuur, stroperigheid en is dus de structuur van de koffie die je in je mond waarneemt.

Hoe kan je body met branden beïnvloeden?

Met de juiste manier van branden, kan je kan body creëren, maar ook wegbranden. Bij een licht gebrande koffie is er sprake van weinig ontwikkelde body, bij een dark roast koffie is de body grotendeels weggebrand.

Body wordt voornamelijk gevormd door de suikers, vetten en oliën in de boon, dit maakt dat de koffie stroperig en vol van smaak is.

Al je te licht brandt karamelliseren de suikers onvoldoende en komen de oliën en vetten niet genoeg vrij om een mooie stroperigheid te krijgen. Brand je te donker dan “verbrand” je letterlijk de suikers en de oliën en vetten. Ergens middenin ligt dus de balans.

Hoe kan je je body met de bereiding beïnvloeden?

Als eerste let op de temperatuur van het water, als dat te heet is verbrand je de koffie en als het te koud is krijg je onvoldoende extractie.

Maar er zijn nog veel meer factoren:

 • Hoe meer kalk in het water hoe voller de koffie.
 • Hoe langer de extractietijd, hoe meer smaak (te lang is te veel smaak).
 • Hoe fijner de koffie gemalen is, des temeer oppervlak, dus meer extractie.
 • Laat de koffie eens bloemen, dat wil zeggen eerst een klein beetje (koud) water opschenken of bij espresso een pre-infusie geven.

Dit zijn enkele manieren en invloeden van en op koffie. Experimenteer eens een keer met verschillende temperaturen en proef wat voor effect dat op je koffie heeft.

 

Giancarlo Matarazzi

Master Barista en Coffee Roaster

 

 

 

KOFFIE BITTER? Wat kan ik er aan doen?

 

Na het artikel KOFFIE ZUUR? kan bitter natuurlijk niet uitblijven.

Naast de bittere maak van verbrande koffie zijn er ook nog andere ingrediënten die bitter smaken, zoals cafeïne, oliën en aroma’s.Voordat we gaat spreken over wat er fout kan zijn, eerst iets over de natuurlijke en goede bitters in koffie.

CAFEÏNE

Van nature zit er cafeïne in koffie en dat smaakt bitter. De hoeveelheid cafeïne in de boon, verschilt van ras en variëteit, zelfs binnen de variëteit. Maar globaal kan je zeggen dat Arabica 0,8 tot 1,4% en Robusta 2,0 tot 2,5% cafeïne bevat. Dus hoe meer Robusta en hoe langer de extractie tijd, hoe meer cafeïne.

Cafeïne van koffie is ongebonden, wat wil zeggen dat het makkelijk oplost in water en het lichaam snel weer verlaat, binnen 1,5 tot 2 uur. Koffie met melk vertraagt de werking van cafeïne.

Gematigde cafeïneconsumptie, zo’n 400 mg cafeïne ofwel circa 5 kopjes koffie per dag, passen in een gezond, gevarieerd voedingspatroon en een actieve levensstijl. Gematigde cafeïneconsumptie wordt in verband gebracht met hoofdzakelijk positieve fysiologische effecten, waaronder de effecten op mentale en fysieke prestaties. (Bron: koffieengezondheid.nl)

Daarnaast zitten er aromatische bitters in koffie, vergelijkbaar met de bitters uit de schil van citrusvruchten. In de regel verdwijnen deze tijdens een goede extractie/zettijd en bij het doorroeren van de crèma. Je kan ze proeven als je alleen de crèma op je tong legt.

BITTERS ONTSTAAN TIJDENS HET BRANDEN

Tijdens het branden, eigenlijk roosteren, van de koffie ontstaan, net als in ieder ander verbrandingsproces, bitters. Een goede en constante branding geeft controle over je brandingsproces en dus op de ontwikkeling van smaken. Naar mate je de koffie langer en donkerder brand, wordt de koffie steeds bitterder. Je kan van citrus, naar cranberry, naar roodfruit, naar karamel en chocolade gaan in je branding of verbranden richting dark roast in je brandproces (Maillard proces). Dus donker gebrande koffie heeft meer bitters en minder zuren.

NEGATIEVE INVLOED OP SMAAK DOOR BITTERS

De negatieve smaak op bitters, dat hebben we zelf in de hand en dat kan komen door:

 • Te lange (over)extractie: we willen maar 22% van de maximaal 30% smaakstoffen.
 • Te heet water: koffie verbrand
 • Vieze machine: de koffieaanslag smaakt bitter en geeft dit af aan verse koffie.
 •  Oud water: oud water bevat minder zuurstof en dit heeft effect op de smaak van koffie.

JUISTE KOFFIE

Het is dus van belang dat je de juiste koffie kiest, hou je niet van bitters, koop dan een licht gebrande koffie. Vraag als je koffie koopt, welke koffie bij welke zetmethode en jouw smaak het beste past.

Giancarlo Matarazzi

Master Barista en Coffee Roaster

KOFFIE ZUUR? Wat kan je er aan doen.

Hoe komt het nu eigenlijk dat koffie zuur kan smaken? In de regel kan dat ontstaan door: te veel koffie doseren, te korte extractie-tijd, grove maling of te koud water. Het omgekeerde kan dus ook, maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit, dat komt onder andere door het type, variëteit, land van herkomst, regio en fermentatieproces.

Hoe krijg je dat zuur er uit of hoe verfijn je het? Dat proces begint al bij het branden, hoe donkerder en langer je de koffie brandt, hoe meer zuren er verdwijnen. De koffie wordt dan zoeter en uiteindelijk steeds bitterder. Je kan van citrus, naar cranberry, naar rood fruit, naar karamel en chocolade gaan in je branding of verbranden richting dark roast.

Is de ene boon zuurder dan de andere? Ja, koffie uit Afrika is in de regel zuurder, meer rins, dan koffie uit andere landen. Niet alleen omdat ze gewoonweg frisser zijn, maar ook omdat ze een langer fermentatieproces hebben ondergaan. Dit fermentatieproces kan wel oplopen tot 36 uur, tov Colombia 15 uur, waarbij suikers omgezet worden in fruittonen.

Maar wat kan ik er nu aan doen als ik eenmaal de koffie in huis heb? ja weggooien is zonde, als je echt niet lekker vindt, een ander er mee plezieren. Wil je het toch proberen speel dan bv met de temperatuur, als je de koffie met heter water zet, dan verbranden de zuren. Je kan ook minder doseren waardoor je minder zuren en dus meer bitter hebt (vooral bij espresso), of fijner malen, waardoor de extractietijd wat langer wordt en er meer bitters vrij komen.

Er komt dus nog wel wat kijken bij de keuze van je favoriete koffie. Laat je vooral goed voorlichten en vraag in de winkel wat voor type koffie het is.

Giancarlo Matarazzi, Barista en Koffie Brander

MALING vs SMAAK als het gaat om koffie

Als Barista achter een espressomachine ben je continue de maling (doorlooptijd) aan het controleren om de beste extractie en dus smaak te krijgen. Hierbij maal je de koffie fijner of grover en hou je het aantal grammen gelijk om naar de juiste extractietijd te komen.

Maar wat voor invloed heeft de maling bij andere zetmethoden?

Andere zetmethoden zijn bv:

 • Filter
 • Mokkapotje
 • Cona/vacuumkoffie
 • Airopress
 • Cafetière/French Press

Oppervlakte vs extractie

Stel ik heb 15 gram koffie.

Hoe grover de maling, hoe kleiner het oppervlakte is, dus hoe meer kleine deeltjes hoe groter de totale oppervlakte is. Het is even goed nadenken, maak kijk naar de kubus. Als je de oppervlakten van hele kubus optelt, kom je op een kleiner getal dan wanneer je alle oppervlakten van de kleine kubussen optelt.

Anders gezegd, als je een fijne koffiekorrels hebt, heeft het water meer contact oppervlak, dan met een grove korrel.

 

Wanneer je een fijne korrel hebt dringt het water helemaal door de koffie heen en zal alle smaken er uit halen. Bij een grove korrel is dat niet het geval, alleen de meest vluchtige stoffen komen vrij en pas bij een lange contacttijd of hogere druk komen de wat minder vluchtige en moeilijker oplosbare stoffen vrij.

Wat houdt dat in voor de smaak?

Bij het bereiden van koffie met:

 • Een grove maling: dan komen er voornamelijk frisse en fruitige tonen vrij en is de koffie dun en licht
 • Een fijne maling: dan hebben de zware tonen, als bitters de boventoon en is de koffie vol en krachtig

 

 

Tussen fijn en grof zijn er vele gradaties.

Speel eens met deze malingen en proef de verschillen.

 

 

 

Workshop leren schaatsen 9 feb 2018

Binnen de TC van SHV Woerden hebben we afgesproken dat we meer aan educatie doen voor trainers, trainers in opleiding en mensen die graag trainer willen worden of daar betrokken bij zijn.

Afgelopen vrijdag 9 feb heb ik daar een invulling mogen geven en heb gekozen voor het thema “Leren Schaatsen”. Binnen het KNSB opleidingsprogramma MJOP is de fase “Leren Schaatsen” de overgang van “FUNdament” naar “Leren Trainen”. We spreken bij deze fasen over leeftijdscategorieën van 4 tot 14 jaar.

Bij de workshop waren naast SHV-ers ook trainers van Kockengen, Breukelen en Amersfoort aanwezig.

Met deze workshop “leren schaatsen”  hebben we de basis gelegd om bij vervolgworkshops specifieker op onderdelen en actuele onderwerpen in te kunnen gaan.

We begonnen met didaktiek, waarbij leerprocessen van Onbuswust Onbekwaam gaan naar Bewust Bekwaam en de gedragingen van pupillen hebben we kunnen indelen in Denkers, Doeners, Dromers en Beslissers. Belangrijk om verschillende leiderschapsstijlen toe te kunnen passen voor een effectiever kennisoverdracht en effectieve leercurve.

De KNSB heeft een aantal jaren geleden het Meer Jaren Opleidings Plan (MJOP) geïntroduceerd. Een plan om jeugdschaatsers te begeleiden naar TOP Talenten. Dit was de leidraad voor het tweede deel van de workshop. Algemene onderwerpen als rechte eind, bocht, start en houding kunnen nog specifieker gemaakt worden in vervolg workshops.

Na een boeiend en interactief stuk theorie over het MJOP, ging men aan de slag met de lesvoorbereiding. Met behulp van thema’s en de grond motorische eigenschappen (CLUKS) zijn lesformulieren ingevuld, waarmee we het ijs op gingen.

Op het ijs werden ervaringen gedeeld en kwamen leuke varianten tot stand, wat weer tot nieuwe inzichten leidde.

Na een korte evaluatie bleek dat er voldoende animo is voor een vervolg, daar sluit ik me graag bij aan. Wil je meer weten over het MJOP:

https://knsb.nl/meerjarenopleidingsplan/mjop-langebaan/meerjarenopleidingsplan-langebaan-per-fase/

Promofilm Koffie-Workshops

Special voor de verkoop van de diverse workshops bij Capriole Café is er en promofilm opgenomen.

 

WORKSHOP KOFFIE PROEVEN

Tijdens deze workshop van 1,5 uur leren we u hoe ambachtelijke koffiebranders koffie cuppen en dit gebruiken om koffie te beoordelen op geur, aroma, mondgevoel, smaak, zuurtegraad en nasmaak.

low-res-capriole-cafe-giancarlo-roaster

WORKSHOP KOFFIEBRANDEN

Tijdens deze 1,5 uur durende workshop krijgt u een kijkje in onze branderij en branden we gezamenlijk 6 kilo koffie. U leert meer over koffie, de oorsprong, koffieoogst en roastproces en krijgt na afloop een zakje vers gebrande koffie mee naar huis.

capriole-cafe-barista-workshop

WORKSHOP BARISTA

In deze workshop van 2,5 uur leert u espresso en cappuccino bereiden. U gaat aan de slag met vers gebrande koffie uit onze koffiebranderij en leert omgaan met een professionele espressomachine, koffiemolen en diverse barista tools.

 

history

WORKSHOP KOFFIE

Tijdens deze inspirerende workshop van 1,5 uur vertellen wij over de historie van de koffie, verschillende soorten koffiebonen en de ontwikkeling van bes tot boon. Ondertussen geniet u van verschillende koffiesoorten en zoete lekkernijen.

 

« Oudere berichten

© 2021 Giancarlo Matarazzi

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑