De zilveren plak, de beste van de provincie Zuid-Holland én de award ‘Mooiste Venue’; het team van Capriole Café uit Den Haag had gisteren de handen vol met alle prijzen die ze in de wacht hadden gesleept tijdens de Koffie Top 100 2018. En ze moeten flink aan de bak de komende tijd.

Nr 2 Koffie Top 100 2018 Capriole Café heeft handen vol awards
Het team van Capriole Café. Foto: Koos Groenewold.

Mede-eigenaar Joyce Ultee liep na de uitreiking van de Koffie Top 100 in Almere eerst naar de auto om alle awards, oorkondes en bloemen weg te leggen. Bij terugkomst was ze nog steeds in de wolken van het succes dat Capriole Café ten deel was gevallen. ‘Dat we bij de laatste 8 zaten was natuurlijk al een kroon op ons werk. Maar dan gaat het tijdens de show naar de top 5, top 3, top 2… Het is echt fantastisch dat we tweede zijn geworden.’

Inspirerend team

Volgens master roaster Giancarlo Matarazzi was de hoge notering niet mogelijk geweest zonder de medewerkers. ‘Ik denk dat we het verdiend hebben omdat we een heel inspirerend team hebben. Het zijn namelijk de mensen om je heen die het succes bepalen. Iemand heeft bijvoorbeeld een nieuwe zetmethode, of een ander heeft gehoord van een nieuwe koffiesoort. Dan gaan we daarmee aan de slag. Zo blijven we continu in beweging. Op een gegeven moment hadden we met het team een synergie te pakken waarbij iedereen wist welke kant we opgingen.’

Verder na de Top 100

Matarazzi kijkt al verder dan de Koffie Top 100. ‘Het is niet zo dat we speciaal voor deze wedstrijd klaar stonden, we stonden daarvoor al klaar. Vorig jaar eindigden we op plek 24, toen waren we nog niet zo ver. Toen deden we voor het eerst mee, terwijl we net twee weken open waren.’

Ultee vult aan: ‘De Koffie Top 100 is een goede drijfveer maar geen ultiem doel. Het is een punt in onze ontwikkeling. Daar stappen we nu overheen en we gaan verder.’

Veel aandacht

Toch zal Capriole Café eerst aan de bak moeten; bedrijven in de Top 100 kunnen immers rekenen op veel aandacht van koffieliefhebbers uit het hele land. ‘Maar drukker dan we nu zijn, kan haast niet’, zegt Matarazzi. ‘We zitten iedere dag al vol. Ja, er staat straks wellicht een rij buiten. Misschien moeten we een terrasoverkapping bouwen.’

Hand van de meester

Al die nieuwsgierige gasten zullen ervaren waarom Capriole Café Provinciewinnaar is van Zuid-Holland en 2e is geworden in de Top 100. Het is vooral de hand van de master roaster die ze dan proeven. ‘Ik koop onze koffie zelf in’, vertelt Matarazzi. ‘Vervolgens probeer ik met mijn kennis er ervaring het beste uit de bonen te halen.’

Pareltje uit Congo

Dat Matarazzi zelf bepaalt wat Capriole Café in huis haalt, en waarvandaan, leidt tot unieke vondsten. Zoals filterkoffie van het eiland Idjwi in Congo bijvoorbeeld, die de hoofdjury voorgeschoteld kreeg. ‘Dat is een heel uniek project waarbij ik een van de eerste ben die het op deze manier presenteer. Daarmee hebben we een pareltje in handen, echt iets bijzonders op de kaart.’