Het belangrijkste voor een huismelange is dat deze gedurende de seizoenen en jaren hetzelfde smaakt, je wilt immers een herkenbare smaak en kwaliteit iedere keer weer terug proeven.

Wat is het doel van mengen van “origines”?
Het mengen van bonen geeft een constante smaak en kan voor langere tijd smaak en kwaliteit garanderen.

Dat smaken ieder seizoen verschillen komt door een verandering in neerslag, zonne-uren of verschillen in temperatuur. Net als bij wijn verschilt de oogst van jaar tot jaar en dus ook de smaak.
Om de smaak en de kwaliteit constant te houden gaat je dus mengen en hoe meer soorten je mengt, hoe kleiner de verschillen. Er zijn zelfs branders die meer dan 11 origines of regio’s in een melange stoppen. Je kan dus van jaar tot jaar de smaak gelijk houden door de verhoudingen van de origines aan te passen.

Wat is een “ origine” ?
Dit is niets anders dan een land. Als je een blend maakt met landen, kan je binnen het land zoeken naar unieke smaken, dit kan van jaar tot jaar uit verschillende regio’s komen, die aan de specifieke smaakeisen voldoen.

Bijzondere koffies!
Ga je specifieker selecteren, dan kom in unieke regio’s, tuinen of landgoederen “Estate”, ga je nog verder, dan kom je bij micro-lots of special editions.
Hoe specifieker hoe meer karakter, maar ook hoe meer zorg voor verbouwen, snoeien, bemesten en behandeling van bes tot boon. Deze bonen komen niet vaak voor in een melange.

Het realiseren van de Paso Fino!
Bij het samenstellen van deze koffie waren er eigenlijk maar 3 eisen.
1. Het moet met iedere machine goede koffie geven
2. Het moet een allemansvriend zijn, ook mensen die koffie met melk drinken.
3. Het moet beter zijn dan een bovengemiddelde koffie

Wij hebben gekozen voor de origines: Brasil, Peru, Guatemala en Honduras

Als basis heb ik Brasil Santos gekozen, een mooie volle ronde, zoete koffie een beetje saai maar wel top. Hiermee is het fundament gelegd en boven op het fundament komt het huis te staan.
Het huis is opgebouwd met Peru, specifiek uit het alto Mayo gebied. Met volle en rijke Peruaanse chocolade en tonen van gebrande nootjes komt dit in smaak boven op de Brasil te liggen. Vervolgens ga ik de kamers inrichten 1 kamer met Guatemala uit Antiqua en Coban, gekenmerkt door mooie fruittonen van bosbessen en bramen. Kamer 2 wordt ingericht met Honduras met aroma’s van caramel en hazelnoten. Als ik nu deze 4 “origines” meng voor het branden ontstaat er een chemie tussen de bonen met als resultaat
Een prachtige frisse koffie met een medium body. Complexe aroma’s van karamel, melkchocolade, perzik en floraal.

Kijk op koffie.nl voor meer informatie over deze unieke huismelange.

Giancarlo Matarazzi
Koffie-ambassadeur Capriole Coffee Service

#koffie #Coffee #Coffeeroaster #Giancarlo Matarazzi #beleving #keten #capriolecafe #lekkerekoffie #shopping #espresso #denhaag #beleving